Her Telden Mikro Bilgiler Sitesi

Su Çiçeği Aşısı Kaç Yaşında Yapılır Ne Zaman Vurulur?

Su Çiçeği Aşısı Kaç Yaşında Yapılır Ne Zaman Vurulur?

bebeğime çocuğuma su çiçeği aşısını ne zaman yaptırabilirim

Ağrılı ve kaşıntılı, deride su toplamış kabarcıklı döküntülere sebebiyet veren bir cilt hastalığı olarak kendini gösteren Varicella Zoster virüsünün neden olduğu su çiçeği hastalığı, bebeklere uygulanan aşılar sayesinde tamamen engellenebildiğini bilin ve bebeklerde su çiçeği aşısının ne zaman yapıldığını öğrenerek, zamanını geçirmeden çocuğunuzu mutlaka aşılatın! Su çiçeği aşısının tam kaç yaşında yapıldığını, ne zaman iğne vurulduğunu hemen öğrenin!

30 yıl kadar önce doğan çocuklarda çok sık görülüyor olmasına rağmen, bugün neredeyse ortadan kalkmak üzere olan bir hastalık olan su çiçeğinden korunmanın en etkili yolu tabi ki de çocukluk dönemi aşıları. Su çiçeği aşısı, uzun süredir bebeklere opsiyonel olarak uygulanmakla birlikte, 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu aşılar listesine girerek, bebeklik ve çocukluk döneminde yapılması gereken toplam aşı sayısı 13’e ulaştırıldı.

Su çiçeği hastalığı zararsız gibi görünse bile, yalnızca; sinir uçlarına ve lenf düğümlerine yerleşen varisella zoster adı verilen bir virüs sebebiyle, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan oldukça sıkıntılı ve ağrılı bir cilt rahatsızlığı olan Zona hastalığı gibi olumsuzlukları engellemek için bile geçirilmesinden kaçınmak gereken bir hastalık. Evet su çiçeği çok ciddi bir durum olmadıkça hayati tehlike arz edici bir hastalık değil ancak aşılarla korunmak gibi bir alternatifimiz var iken, neden çocuklarımızı risklere maruz bırakalım ki? Aşı hayat kurtarıcı ve yaşamı kolaylaştırıcıdır ve çocuk sağlığı önlemlerinin tümüyle alınabilmek olması adına, bebeklik döneminde su çiçeği aşısının yapılması da şiddetle tavsiye edilmektedir.

Su Çiçeği Aşısı Kaç Yaşında Yapılır?

Bebeklere su çiçeği aşısı, 12. aylarını – 1 yaşını – doldukları gün, tercihen tam doğum günü tarihlerinde uygulanmalı, aşının uygulanması geciktirilmemelidir.

Su çiçeği aşısı, 2012 yılından beridir, yaşını doldurmuş her bebeğe, sağlık ocakları – Aile Hekimlikleri – tarafından tamamen ücretsiz bir şekilde uygulanmaktadır.

Bebeğiniz prematüre ise, su çiçeği aşısı, bebeğinizin düzeltilmiş yaşına göre 12. ay sonunda uygulanır.

Aşının Yan Etkileri Var Mıdır? Güvenli Midir?

Su çiçeği aşısı VZV virüsü içerdiğinden ve aşılama, vücudun ilgili virüse karşı bağışıklık geliştirmesi amacıyla virüsten bir miktar vücuda enjekte edilerek, immun sistemin uyarılması yoluyla yapılan bir uygulama olduğundan, aşı sonrası bebeğinizin vücudunda eser miktarda kızarıklıklar, kabarıklıklar ve hafif bir kaşıntı söz konusu olabilir.

Bebeğinizdeki rahatsızlıklar hafif bir antihistaminik şurup alması ile giderilebilir. Bebeğiniz su çiçeği aşısı sırasında antibiyotik tedavisi görüyorsa, doktorunuz tedaviniz tamamlanana kadar aşının yapılma zamanını ertelemek isteyebilir. Hekiminize mutlaka bildiriniz.

Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ve hatta mecbur tutulan, Aile Sağlık Merkezleri’ndeki bebek hemşireleri tarafından uygulanan ve içeriği her türlü kontrolden geçmiş olan su çiçeği aşıları oldukça güvenilirdir.

Aşının maksimum etkililiği için doktorunuza ya da hemşirenize  bebeğinizi aşı sonrası banyo yapılır mı ve ağrı kesici, ateş düşürücü kullanımı uygun mudur gibi konularda danışmayı unutmayın!

Aşı Yaptırmazsak Ne Olur?

En basitiyle, çocuğunuz ilerleyen yaşlarında, virüsü taşıyan bir başka çocuk ya da yetişkin sebebiyle enfekte olarak, su çiçeği geçirebilir. Daha da kötüsü, eğer su çiçeği geçirmeden çocukluğunu tamamlarsa, ilerleyen dönemlerde geçirilecek rahatsızlık, bebeklik ya da çocukluk dönemindeki kadar hafif olmayabilir. Ciddi sonuçlara yol açabilir.

Su çiçeği aşısı olmuş bireyler de virüsü taşıyabilirler, kendileri hastalanmaz ancak bağışıklığı olmayan kişilere bulaştırabilir dolayısıyla henüz yeryüzünden tamamen yok olmamış bu virüsün çocuğunuz için risk teşkil etmesini istemiyorsanız,  bebeğinizi mutlaka aşılatmalısınız.

Su çiçeği virüsü kapan bir hasta, aşılı değilse, yüzünde oluşan içi su dolu kaşıntılı kabarcıkları kaşıyarak yolma ve kopartma eylemlerinde bulunabilir bu da hiç bir şey olmasa, çocuğunuzun yüzünde bir ömür boyu taşıyacağı çirkin su çiçeği izleri oluşmasına sebep olur. Aşının önemini kavramalısınız!

Su Çiçeği Hastalığı Nedir?

Varisella zoster adındaki bir virüsün neden olduğu su çiçeği, bulaşıcı bir hastalıktır. Tıpkı kızamık virüsünde olduğu gibi 2 saat boyunca havada canlı kalabilen bir virüstür. Su çiçeği,vücutta kızarıklıkateş ve yorgunluk ile birlikte kendini göstermektedir. Genellike 15 yaşın altındaki kişilerde görülen bu hastalığa yetişkinlerde de rastlanılmaktadır. Su çiçeğinin oluşmasına neden olan varisella zoster virüsü aynı zamanda zona hastalığınada neden olmaktadır. Ancak su çiçeği hastalığı genellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Zona ise daha önce su çiçeği hastalığı geçirmiş yetişkinlerde veya yaşlılarda ortaya çıkmaktadır

Hem can sıkıcı olan hem de yaşlılarda gece yanığı rahatsızlığına sebebiyet verebilen su çiçeği rahatsızlığından korunmanın kesin yolu olarak, belirtileri göstermeye başlamadan, su çiçeği virüsü size daha uğramadan bebeğinizin vücudunu aşılarla dirençli hale getirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.